Hauskaa Laskiaistiistaita!
Laskiaisen perinteisiin kuuluu ainakin pulkkamäki, laskiaispullat ja hernekeitto.
Me herättiin aamulla aikaisin pulkkamäkeen, onneksi takatalvi tuli ettei tarvinnut hiekkamäestä laskea. Mäenlasku on ilmaista hupia ja hyvää liikuntaa kaikille.

Laskiessa tuli nälkä ja kotona odotti Hernekeitto, ihan Lidlin säilykehernekeitto jolla hintaa oli alle euro! Heitin keiton sekaan sinappia ja vähän kinkkusuikaleita, mitä sattui jääkapissa vajaa pussi olemaan, jauheliha toimii myös hyvin!
Sitten oli jälkiruoan vuoro, joka kruunaa koko laskiaisen, eli laskiaispullat. Ne tein itse, koska ne ovat maultaan maukkaita ja paljon edullisempia kuin kaupan pullat. Pääset pitkälle jos kaapistasi löytyy kuivahiivaa, vehnäjauhoja, suola/sokeri, voita sekä ehkä viime kesän mansikoista säilöttyä hilloa.
Tässä ohje kotitekoisiin laskiaispulliin:
2 1/2 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa tai
1 pussi kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
50-75 g voita tai margariinia
voiteluun munaa
1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva taikinakulhoon. Lisää neste ja anna hiivan liueta. Lisää sokeri, suola ja kardemumma.
2. Sekoita jauhot, että saat sakean vellimäisen seoksen. Vatkaa seos kiiltäväksi.
3. Alusta loput jauhot taikinaan käsin. Jätä jauhoista vähän leivontaan ja vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää ja kimmoisaa. Lisää taikinaan pehmennyt rasva ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
4. Peitä taikinakulho liinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Anna nousta noin kaksinkertaiseksi.
5. Leivo kohotettu taikina suuriksi pulliksi ja anna niiden kohota hyvin.
6. Voitele pullat munalla.
7. Ripottele pinnalle raesokeria/tomusokeria.
8. Paista pullia 225 asteessa 12-15 minuuttia. Annoksesta tulee noin 10 reilun kokoista pullaa.
9. Leikkaa jäähtyneiden pullien yläosat kanneksi ja täytä pullat haluamallasi täytteellä. Nosta pullan yläosa, hattu päälle ja siivilöi tomusokeria pinnalle.
Itse käytimme pullissa täytteenä tekemääni kinuskikastiketta+kermavaahtoa ja toisissa mummolta saatua mansikkahilloa ja kermavaahtoa. Mikäli et halua tehdä kaikista pullista laskiaispullia, pakasta ne pahan päivän varalle. Käytä luovuutta täytteiden valinnassa.

Laskiaistiistaillemme ei paljoa hintaa tullut, sillä sain hyödynnettyä paljon kaapista jo löytyviä ruoka-aineita. Lidlin hernekeitto+kuohukerma taisi olla ainoat jota jouduin kaupasta hakemaan ja niille hintaa tuli alle kaksi euroa. Näillä vinkeillä pulkkamäkeen ja leipomaan 😆